Ali Selim Alpaslan/İzmir Büyükşehir Belediyesi -Ziraat Mühendisi

*Değerli Mezunumuz merhaba, isminizi ve okuduğunuz bölümü belirterek biraz
kendinizden bahseder misiniz?
İsmim Ali Selim Alpaslan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü 2002 Mezunuyum. Mezun olduktan sonra ABD’de yüksek lisansımı yaptım ve 3 sene yaşama şansı buldum ve hem okudum hem de çalıştım. Ardından 2005 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaparak profesyonel iş yaşantıma Koç Grubu Şirketlerinden New Holland Trakmak’ta başladım. Traktör ve tarım makinelerinin satış ve pazarlamasında 5 sene çalıştıktan sonra bir Alman şirketi olan Gea şirketine geçtim ve 4 senede orada çalıştım ve Türkiye çapında hayvansal üretim çiftliklerinin kurulması tüm mekanizasyon ihtiyaçlarının giderilmesi ve gelecek planlamasında görev aldım sonra da Eskişehir’de bulunan Tarım Makinesi üreticisi Hisarlar firmasına geçtim ve üretim satış ve pazarlamadan sorumlu olarak yönetici olarak çalıştım. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Tarımsal Projeler şubesinde ziraat mühendisi olarak görev yapmaktayım.

*Üniversite hayatınız boyunca sosyal aktiviteleriniz oldu mu? Size ne tür
kazanımlar sağladığını düşünüyorsunuz?
Üniversite dönemindeki sosyal aktivitelerin entelektüel sermayemi ve çevremi de eş zamanlı şekilde geliştirdiğini düşünüyorum. Gençlerimiz bu konuda üniversitemizin birçok imkânlarından faydalanabilirler.

*Tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Birkaç örnekle açıklayabilir
misiniz?
2001 yılında Üniversite stajı ile tanıdığım New Holland Trakmak’ta 5 sene pazarlama ve satış bölümlerinde çalışmalarım oldu. Özellikle Koç Grubunun sağlamış olduğu hem teorik hem de pratik eğitimlerin kariyer gelişimimde büyük fayda sağladığını belirtmek isterim. Yine kariyerimin en başında makinelerin montajı ve pratik anlamda kullanılması satış ve pazarlama konusunda bana çok yardımı dokunmuştur.
Mevcut işimde yerelde kalkınma için proje üreterek üreticilere ve tarımsal kalkınma kooperatifleri, birlikler ve ziraat odalarına desteklerde bulunmaktayım. Bu konuda İzmir ili diğer illere öncü olmaktadır ve proje konusunda liderlik etmektedir.

*Profesyonel iş hayatınızda ve sosyal hayatınızda Ege’de okumanın etkilerini
nasıl hissettiniz?
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine tarım konusunda uzman hocaları ile sadece teorik anlamda değil pratik tecrübeleri de öğrencilere aktararak ciddi bir katkı sağlamaktadırlar. Ege Üniversitesi Türkiye’de Tarım konusunda akla gelen en önemli eğitim kurumlarının birisi olmasının yanı sıra piyasa tecrübesi olan akademisyenler ile de pratik tecrübeyi öğrencilerine aktarabilme yeteneğine sahiptir.

*Ege Üniversitesi’yle bağlarınız nasıl devam ediyor?
Ege Üniversitesi ile akademik bağlantılarımı hiç koparmadan sürekli temaslarım devam etti. Bizim zamanımızdaki sınıf arkadaşlarımızdan bazıları şuan akademisyen olarak görev yapmaktadır. Şuan yine Ege Üniversitesinde Tarım Ekonomisi üzerinde doktora çalışmalarımın 1nci dönemini tamamlamış bulunmaktayım.

*Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda bir Ege Üniversitesi mezunu
olarak Ege Üniversitesi’nde okuyan ve okumayı düşünen öğrencilere
önerileriniz nelerdir?”
Zamanın kıymetini bilin ve her anınızı değerlendirin. İş hayatına girdiğinizde her konuda hazır olmanız beklenmektedir. Bunun için her anlamda kendinizi yetiştirmeyi görev edinmeniz gerekmektedir. İşi sadece teorik anlamda öğrenmek değil pratik tecrübeler edineceğiniz fırsatları da yaratmak çok önemlidir. En az iki yabancı dil ve konunuzda uzman olmak ve yenilikleri globalde takip etmek diğer rakipler ile aranızda fark yaratacaktır.