Murat Köylü/. Medikal Fizikçi
1. Değerli Mezunumuz merhaba, isminizi ve okuduğunuz bölümü belirterek biraz kendinizden bahseder misiniz?
Murat Köylü. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde 1999-2004 yılları arasında okudum. Daha sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın yürüttüğü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Radyofizik(Sağlık Fiziği) Yüksek Lisans Programını 2004-2006 yılları arasında bitirdim. Yüksek lisans eğitimimin hemen ardından 2006 yılında Ege üniversitesi tıp fakültesi radyasyon onkolojisi anabilim dalı’nda medikal fizikçi olarak öğretim görevlisi kadrosuna atandım. Halen aynı görevimi sürdürmekteyim. 2016 yılında Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde açılan sağlık fiziği(tıbbi radyofizik) doktora programından 2020 yılında mezun oldum.
2. Üniversite hayatınız boyunca sosyal aktiviteleriniz oldu mu? Size ne tür kazanımlar sağladığını düşünüyorsunuz?
Özellikle 1999-2004 yılları arasındaki lisans eğitimim boyunca Fen Fakültesi futbol takımı, Fen Fakültesi voleybol takımı, Fizik futbol takımı ve fizik bölümü voleybol takımlarında oynayarak sportif faaliyetlere katıldım. Her sene yapılan şenliklere katıldım. Bunun dışında yardım amaçlı yapılan kermeslerde görev aldım. Tüm bu sosyal faaliyetler sayesinde insanlarla çok daha kolay iletişim kurabilmeyi ve yardımlaşmanın önemini öğrendim.
3. Tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Birkaç örnekle açıklayabilir misiniz?
Şu an çalışmakta olduğum radyasyon onkolojisi anabilim dalı’nda radyoterapi denilen kanser tedavilerinin yürütülmesinde görev alıyorum. Radyoterapi tedavi merkezlerinde tedaviler Onkolog doktor, medikal fizikçi, tekniker ve hemşirelerden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Medikal fizikçi olarak benim görevim, onkolog doktorun belirlediği tümörü radyasyonla ışınlarken tümör etrafındaki sağlıklı doku ve organların fonksiyon kaybına uğramaması yani zarar görmesini engellemektir. Bunun için hastaların çekilen bilgisayarlı tomografi(BT) görüntüleri üzerini kullanarak tedavi planlama simülasyon bilgisayarlarını kullanarak tedavi planlarını yapmaktayım. Bunun yanı sıra tedavi için kullandığımız lineer hızlandırıcı cihazlarının kalibrasyonu yani doğru radyasyon dozunu vermesini yine yaptığım ölçümlerle medikal fizikçi sağlamaktadır. Yine tedavi cihazlarında çalışan sağlık teknikerlerinin radyasyondan zarar görmemesi için gerekli tedavi odası zırhlaması ve radyasyon geçirgenliklerini de “radyasyon koruma görevlisi” olarak medikal fizikçi kontrol eder. Ayrıca tıpta radyasyon ile çalışan merkezlerdeki radyasyon çalışanlarının taşımak zorunluluğu bulunan radyasyon dozimetrelerinin doz okumalarını kontrol etmek ve düzenli aralıklarla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK)’na yollayarak okunmasını sağlamak da medikal fizikçinin görevleri arasındadır.
4. Profesyonel iş hayatınızda ve sosyal hayatınızda Ege’de okumanın etkilerini nasıl hissettiniz?
Profesyonel hayatıma başladığımda lisans yıllarımda Ege’de katıldığım radyoterapi seminerlerinin faydasını daha ilk günlerden gördüm. Bunun yanı sıra işimin temelinde olan radyasyonu Prof. Dr. Saim Selvi gibi dünya çapında bir hocadan almış olmamın yararlarını tüm yüksek lisans eğitimim boyunca gördüm. Ege’de aldığım lisans eğitimimde anlatılan nükleer fizik dersinin aslında yüksek lisans seviyesinde bir içerikle bize verildiğini yine ancak yüksek lisans eğitimime devam ederken fark ettim. Bu bakımdan eğe üniversitesindeki eğitimin farkını çok net şekilde belirtebilirim.
5. Ege Üniversitesi’yle bağlarınız nasıl devam ediyor?
Aslında ben kendime %100 ege üniversitesinin ürünü diyorum. Çünkü lisan, yüksek lisans ve doktora eğitimimi Ege üniversitesinde almakla kalmayıp iş hayatımı da aynı kurumda devam ettirmekteyim. Bu bakımdan hayatımın hiçbir aşamasında ege üniversitesi ile bağlarımı koparmadım. Bu sırf eğitimle de sınırlı kalmıyor. Ege üniversitesinin bir çok fakültesiyle multidisipliner projeler, tübitak projeleri ve çalışmalar sürdürerek bilimsel alanda da bu bağım devam etmektedir.
6. Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda bir Ege Üniversitesi mezunu olarak Ege Üniversitesi’nde okuyan ve okumayı düşünen öğrencilere önerileriniz nelerdir?”
Ege’li olan veya olmayı düşünen öğrenci arkadaşlarımın alacakları eğitimin ve eğitimci kadrosunun çok kaliteli olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca sosyal hayatın her zaman canlı olduğunu ve dersler dışında bir çok aktivite yapabilme imkanlarının ege üniversitesinde çok fazla olduğunu belirtmek ister. Bunun yanı sıra ege üniversitesinin lokasyonunun şehrin içinde olmasının önemi belirtmek isterim. Ege üniversitesi bilimsel araştırma projeleri koordinatörlüğü(BAP) tarafında çok fazla sayıda bilimsel çalışmanın maddi olarak desteklendiğini ve daha öğrencilik hayatlarında iken BAP projelerini rahatlıkla yaparak hem bilime hem bilimsel çalışma ahlakına ısınmış olarak mezun olabileceklerini belirtmek isterim.