İpek Topuzoğlu/Ziraat Mühendisi
Adım İpek Topuzoğlu. Ayvalıklıyım ve İzmir’de yaşıyorum. Evliyim bir kızım var. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü 2005 yılı mezunuyum. 2019 yılında aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım.
2004 yılında stajımı Denizbank Tarım Kredileri Departmanında yapmam nedeniyle “Tarımsal Finansman” konusuna ilgi duydum. 2006 yılında aynı kurumda Tarım Kredileri Ar-Ge Departmanında çalışmaya başladım ve 2009 yılına kadar bu kurumda çalışmaya devam ettim.
2009 ağustos ayında Anadolubank’ın Tarım Kredileri iş kolu kurucu kadrosu içinde bu kuruma transfer oldum. 2019 ağustos ayına kadar Tarım Kredileri Tahsis Departmanında görev yaptım. Hem edindiğim mesleki deneyimi farklı şekillerde değerlendirmek hem de doğan bebeğime bakabilmek için Müdür Yardımcılığı yapmakta olduğum görevimden ayrıldım. Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Ekonomisi Derneği ve Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) üyesiyim. ZMO İzmir Şubesi 29. Dönem yönetim kurulunda görev yapmaktayım.
Görev yaptığım süre boyunca; tarımsal ürünlerin maliyet ve karlılık analizlerinin yapılması, kredi limitlerinin belirlenmesi ve takip edilmesi, sektör ve ürün raporlarının hazırlanması, tarımsal kredi talebinde bulunan müşterilerin teknik değerlendirmelerinin ve kredi incelemelerinin yapılması, tarımsal kredi teminatı olan gayrimenkullere ait ekspertiz raporlarının takibi ve değerlendirmesi ve kurum içi eğitmenlik gibi görevler üstlendim. Halen tarımsal finansman konularında eğitim, danışmanlık çalışmalarım devam etmekte.
Üniversite eğitimim boyunca sağlanan; staj, yurt dışı bağlantılar, toplantı, seminer, teknik ziyaret, v.b. tüm olanaklardan imkanlar elverdiğince faydalanmaya gayret gösterdim. Özellikle İngiltere’de staj yapma şansına sahip olmak gerek yabancı dilimin gelişmesi gerek mesleki deneyim kazanmam
açısından çok verimli oldu. Yurt dışında halen devam eden dostluklar kurmama aracılık etti. Öğrenci değişim programı ile fakültemize gelen arkadaşlarla bağlar kurmamız kişisel gelişim ve sosyal hayatımızın zenginleşmesi ve ekip deneyimi kazanmamız açısından çok etkiliydi. Pek tabii ki eğitim sürecinde edindiğimiz dostluklar hem bireysel hem de mesleki anlamda hala bizleri besleyen, hayatımızı şekillendiren önemli unsurlar.
Mezuniyetten sonra üniversite hep kolaylıkla iletişim kurulabilen, ulaşılabilen ve ihtiyaç halinde doğru bilgiye erişim imkânı sağlayan bir adres olarak hayatımda var oldu. Özellikle okuduğum bölüm ile birebir alakalı bir iş yapıyor olmamdan ötürü, bölüm ile bağlarım hiç kopmadı. Benim teknik ve akademik bilgiye erişimim, fakültemizin ise piyasa dinamikleri ve pratiklerine erişimi karşılıklı olarak büyük avantaj sağladı. Halen teknik kongrelerde, sempozyumlarda, bölüm ve fakülte içi organizasyonlarda bölüm ile ortak çalışmalarımız devam etmekte.
Üniversite insan hayatında kritik bir rol oynuyor. Okuduğunuz şehirden, eğitim aldığınız kampüs ortamına, mesleki melekelerinizi tesis eden akademik kadrodan, sahip olduğunuz sosyal çevreye, edindiğiniz her türlü bireysel deneyim ve uygulama imkanından, benim örneğimde olduğu gibi hayatınızı birleştirdiğiniz insana kadar çok boyutlu bir yapıdan bahsediyoruz. Bu anlamda Ege Üniversitesi’nin pek çok karşılaştırmalı üstünlüğü mevcut. Ben bir üyesi olmaktan her zaman mutluluk ve gurur duyduğum üniversitemin sağladığı olanakları başarıya çevirebildiğime inanıyorum. Genç arkadaşların da tüm farkındalıklarıyla ve azimli çalışmalarıyla; hem her anlamda Ege Üniversitesi’nin bir ferdi olmanın hakkını vereceklerini hem de ulu önder Atatürk’ün manevi mirasına sahip çıkarak üniversitemizi daha iyi noktalara taşıyacaklarını ümit ediyorum.